joi, 26 februarie 2009

DANAide -ologia *


- cu dedicatie, pentru cunoscatori –

Nu am facut un research sa aflu cine a inventat casatoria, dar am convingerea ca ideea a fost a unei femei.

Nu am gasit acest raspuns pentru ca suntem de aceeasi parte a baricadei, ci pur si simplu pentru ca acum prea multi ani, femeia avea locul sau bine determinat si anume in umbra si isi dorea sa evolueze o data cu barbatul. Prin casatorie femeia a reusit sa se bucure de averea stransa de sotul sau, sa aiba acces la educatie, sa influenteze decizii de ordin politic, sa isi protejeze copiii, fara a epata.

Sunt aproape sigura ca si poligamia tot de o femeie isteata a fost inventata, din spirit de conservare, in ideea ca mai bine imparte decat sa fie data la o parte!

Incet, incet femeile au ajuns, sau cel putin asa speram noi, la acea mult dorita egalitate in drepturi cu barbatul.

Femeia de azi este independenta chiar si cu un barbat alaturi pentru ca si-a castigat acest drept, pentru ca si-a dorit acest lucru de prea multa vreme.

Femeia conduce astazi in firma, in casa, pe strada, in dragoste. Nu mai are nevoie nici de dota de la parinti si nici de averea sotului pentru a se face auzita si remarcata si poate in cele din urma sa epateze. Legea o protejeaza in mod egal, iar copiii nascuti in afara casatoriei au acelasi statut cu cei din casatorie.
Atunci ma intreb, la ce bun mai este casatoria?
Personal vad casatoria ca pe un Martisor .. o traditie de mult apusa dar pe care o pastram pentru ca asa e datina, pentru ca cei din jur ne-ar judeca, pentru ca desi nu mai credem in acest gest de o oferi un simbol, o facem totusi in virtutea inertiei.

Cu toate acestea, casatoria ar trebui sa ramana la nivel de optiune (cred ca toate visam pana la urma acest moment, oricat ar striga independenta in noi), dar in acelasi timp cred ca trebuie sa ii educam (si asta depinde doar de noi) pe cei din jur sa inteleaga ca nu este un must sa faci acest pas pentru a te simti implinita ca femeie, sa eliminam presiunea aceea, fie ea si tacita, care ne bate obrazul daca ne apropiem de 30 de ani ca ar cam fi cazul sa ne simtim sa intram in legalitate, eventual cu primul venit ca sa nu pierdem marele tren. Din pacate toate persoanele care exercita o astfel de presiune nu se gandesc ca din nefericire exista si femei care continua o casatorie doar de dragul copiilor sau a confortului, ca pana si divortul costa timp si bani si o bucatica din suflet ..

Mi-ar placea sa avem si noi deschiderea occidentalilor de a nu ne astepta ca orice persoana implicata intr-o relatie sa fie casatoria, sa nu ne pese de acest detaliu si sa invatam sa iubim si sa respectam in orice conditii, nu doar pe baza unui certificat!

Si daca te intrebi cumva, da, iti confirm ca si eu – o femeie independenta a zilelor noastre - am optat pentru casatorie si sunt bucuroasa ca am putut alege in mod liber!


[*] Titlul reprezinta un joc de cuvinte intre un prenume :), personaje mitologice (Danaidele) si cuvantul “ideologie” si sintetizeaza (in imaginatia autorului) principiile unei anumite categorii de persoane in legatura cu subiectul dezbatut mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu