marți, 24 februarie 2009

(NON) OBICEIURI CULINARE


Sa nu va asteptati ca in cele ce urmeaza sa va expun tot felul de retete traditonale pe care sa le puneti in practica de Sfintele sarbatori pascale. Din pacate nu sunt nici o gospodina desavarsita si nici nu ma dau in vant dupa traditii. Sunt o persoana practica, usor comoda si careia ii place in general mancarea sanatoasa (dar despre asta vom vorbi o alta data). Si cum ultima moda observ ca este a fi critic in domeniul culinar, am lasat pentru o clipa comentariile legislative si am hotarat sa disec problema mancarii, nu de alta dar unde ma duc si orice as asculta toata lumea vorbeste numai despre ce gatim de Paste... Ouale rosii, friptura si ciorba de miel, drobul, cozonacul si pasca sunt mancarurile ce nu lipsesc de pe masa romanului in aceasta perioada. Multi dintre noi asteptam sa degustam din toate aceste bucate la mama acasa unde ne intoarcem mereu cu drag si ne reunim cu toata familia in prag de sarbatoare. Mancarea va fi intotdeauna mai gustoasa cand e gatita si servita de mama. Probabil ca majoritatea celor care inca ne mai refugiem aici nici nu avem habar cum se gatesc toate acestea, eu una subscriu la acest aspect.
Si pentru ca am zis ca ma transform in critic, as vrea sa va marturisesc ca m-am cam plicitist ca in fiecare an sa am parte de aceleasi retete oricat de gustoase ar fi si oricata dragoste ar fi pus mama la pregatitul lor, asa ca m-am gandit sa va dau o reteta mai exotica care sa va scoata din monotonia culinara a acestor sarbatori. Precizez ca nu am specificat cantitatile pentru ca intotdeauna imi place sa prepar acest fel de mancare dupa ochi si dupa gust, ceea ce v-as indemna si pe voi sa incercati.

Deci, sa incepem:
Ingrediente: creveti decorticati, paste (penne, dar puteti sa va dati frau imaginatiei si sa folositi si alte modele sau chiar paste cu spanac, cu morcov care au si o culoare deosebita sau de ce nu, paste de orez), sos de rosii (sau rosii decojite), cascaval/parmezan si putin usturoi (in functie de ce intalnire mai aveti dupa masa).

Mod de preparare: Crevetii daca sunt congelati se fierb in prealabil si apoi se calesc in ulei de masline, se sareaza si se pipareaza dupa gust. In paralel se fieb pastele. In acelasi timp se pregateste sosul in care se pune usturoiul zdrobit si condimente (cimbru, piper, chimen, orice va face placere si va incanta simturile). Se toarna sosul peste creveti, se amesteca pentru cateva minute si apoi se toarna si pastele, omogenizandu-se toate acestea. Amestecul astfel pregatit se toarna fierbinte in farfurii (va recomand niste farfurii mari, patrate si foarte colorate) iar peste el sa presara cascaval sau parmezan ras. Va recomand sa serviti aceasta mancare fie in compania prietenilor care o vor aprecia cu siguranta, fie a iubitei/iubitului la lumina lumanarilor romantice, dar intotdeana alaturi de un pahar de vin alb, sec sau demisec, dupa gust.
Publicat pe www.timpultau.ro la 18 Mai 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu