marți, 15 septembrie 2009

Fețele crizei economice în România

Nu va temeti ca nu veti avea parte, citind cele ce urmeaza, de vreo analiza economica acum cand lumea aniverseaza un an de la falimentul declarat al Lehman Brothers, sinonim cu inceputul crizei economice mondiale. Eu vreau sa va relatez doar fapte reale din care sa trageti singuri concluziile:

Cozile din supermarket sau din magazinele cu profil de constructii
In timp, mi-am facut obiceiul sa mergem la cumparaturi pentru casa cat mai rar, maxim de 2 ori pe luna, atunci cand vin cu o lista imensa cu necesarul pentru luna respectiva. Cu toate acestea evit zilele de week-end sau de salariu pentru a evita totodata si aglomeratia. Ei bine, in ultimele doua luni, am avut impresia ca traiesc in pragul sarbatorilor cand toata lumea simte nevoia sa se alimenteze si sa aiba masa plina. Aglomeratie, forfota, carucioare (nu cosuri!) pline ochi, de parca venea sfarsitul lumii. Ieri ma aflam intr-un magazin cu articole de casa, materiale de constructii, etc. Si aici cozi la case (doar 2 ce-i drept deschise din 5), pentru ca lumea se pare ca renoveaza, schimba diverse prin casa, cumpara te miri ce.
As mai adauga aici si forfota din mall-uri la lasarea serii, oricarei seri nu ma refer doar la cele din week-end. Si sa nu uitam ca din toamna aceasta Bucurestiul, patria mall-urilor, se va mai imbogati cu inca unul!
Concluzia logica este ca se consuma, deci exista inca lichiditati pe piata.

Traficul aglomerat
Pe timpul verii traficul a fost lejer si cat de cat civilizat. De pe la 1 septembrie si culminand cu ziua de ieri, a reinceput agitatia in oras, soferii nervosi si claxoanele nejustificate. De la 1 mai anul acesta cheltuielile cu combustibilul nu mai sunt deductibile (cu mici exceptii) ceea ce a facut multe firme fie sa isi restranga flota auto, fie sa diminueze bugetul de benzina, fie sa lase angajatul sa isi achite singuri consumul. Si totusi, traficul este acelasi ca in fiecare an la vremea aceasta. Iar traficul de vara a fost datorat concediilor, cel mai adesea petrecute in strainatate.

Reducerile de pret
Criza sa traisca! In felul acesta avem si noi reduceri in rand cu restul popoarelor, adica mai tot timpul! In felul acesta preturile devin rezonabile si se ofera posibilitatea mai multor persoane sa faca diverse achizitii la care doar visau cand pretul era intreg.

Protestul magistratilor
Astazi sunt deja 2 saptamani de cand s-a terminat vacanta judecatoreasca si impreuna cu ea orice activitate a instantelor. Totul se amana (cu exceptia cauzelor urgente) si uite ca pana acum nu a murit nimeni, traim si asa si asteptam sa vedem ce sa mai intampla.

Prima casa
Acest program era menit sa incurajeze achizitionarea de apartamente si sa deblocheze piata imobiliara. Prevederile legale deficitare, birocratia si interesele ascunse fac acest program ineficient.

Risipa
Saptamana trecuta am prins o seara ploioasa. Ne plimbam in zona Unirii pe langa fantani, unde aspersoarele udau si ele cot la cot cu ploaia vegetatia. De ce? De ce nu, ca doar tot poporul suporta aceasta risipa.

Povestea
Imi spunea bunica in copilarie o poveste cu Nita de la Grui (nu, nu era manelist, era un cioban). Acesta avea placerea de a-si alerta consatenii strigand dupa ajutor ca ar fi venit lupul sa ii manance oile. De fiecare data se dovedea a fi alarma falsa; Nita radea si se veselea pe seama credulilor, iar satenii plecau dezamagiti si tristi ca gestul lor era luat in deradere. Si au tinut-o asa, pana intr-o zi cand satenii satui de batjocura au hotarat sa ignore strigatele disperate ale lui Nita, iar acesta a ramas fara de oi pentru ca tocmai atunci lupul isi facuse intr-adevar aparitia si nimeni nu mai dorise sa il asculte si sa il ajute.
Concluzia
Va apartine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu