duminică, 6 septembrie 2009

Frumoasa Praga

Praga este fara indoiala un oras incarcat de istorie. Fiecare cladire, fiecare colt de strada ascunde o poveste cu printi, haiduci sau alte personaje fantastice cum este Golem. De aici probabil si realul potential turistic pe care il detine aceasta capitala europeana. O sa va atraga atentia, ca un specific local, bijuteriile cu granate sau chihlimbar, marionetele sau papusile Matrioska.



O sa regasiti in acest oras elemente si din alte capitale ce va vor face sa va intrebati unde va aflati de fapt in acel moment. Parisul este prezent printr-o reprezentare la scara mai mica a turnului Eiffel pentru care va trebui sa urcati pe jos sau cu funicularul pe colina Petrin. Atentie, ca si la Paris, biletele pentru transportul in comun din oras va permit sa urcati si cu funicularul in aceasta zona. De asemenea, strada Paris din cartierul evreiesc, gazduieste branduri de renume cu iz frantuzesc.


Mozart este evocat si aici ca si la Viena, prin concerte, festivaluri, faimoasele bomboane cu martipan si prin portile deschise spre vizitare ale vilei Bertramka ce l-ar fi gazduit pe acesta cand a compus Don Giovani.






Traditia se observa si la capitolul masini, majoritatea fiind formata din marca locala Skoda. Cu toate acestea locuitorii din Praga par fani inversunati ai marcii Porsche si se dau in vant si dupa Bentley. Soferii sunt calmi si respectuosi, arareori se aude cate un claxon. Transportul in comun este bine dezvoltat, chiar si cele mai vechi autobuze te instiinteaza unde te afli si ce statie urmeaza.




La capitolul mancare aici poti gasi de toate pentru a satisface orice gusturi. Bucataria traditionala se aseamana cu cea germana dar as indrazni sa spun ca este si mai gustoasa. Galustile sunt garnitura la aproape orice fel de mancare si pot fi pregatite si ca desert. Poti gasi insa fara probleme si salate internationale sau mancare italiana – pizza, paste, daca nu vrei sa incerci gustul local. Portiile sunt foarte mari si preturile de bun simt.
Berea este de departe de exceptie, de toate culorile si gusturile; este un specific incontestabil al acestei tari.


Terasele se umplu la pranz si la ora cand praghezii isi termina programul de lucru. Faptul ca oamenii isi permit sa ia masa in oras zi de zi este, cel putin aparent, un semn de bunastare.
Un alt semn ca viata este buna in Praga, cel putin in opinia mea, este faptul ca aici parintii sunt foarte tineri. Imi place sa cred ca isi permit acest lux si nu ca sunt cu totii inconstienti.
Praga poate fi numit cu succes orasul gemenilor! Nu am vazut in niciun alt oras o asa puzderie de carucioare duble! Probabil este ceva in aerul acela incarcat de istorie si romantism.
Gradina zoologica merita vazuta. Intr-un top facut de revista Forbes acesteia i s-a alocat locul 7 la nivel mondial.
Desi evident oamenii sunt iubitori de animale, pe strazile din Praga nu vei intalni caini vagabonzi.
Oamenii din acest oras mi-au parut foarte asemanatori cu romanii, la port ma refer, si totusi civilizatia si cultura sunt la nivel superior, sunt cu multi, poate prea multi ani inaintea noastra.
As putea gasi multe defecte Pragai, dar cand ma gandesc, prin comparatie, la Bucuresti, nu pot sa fac nicio afirmatie negativa.

Facand o paralela cu celelalte doua orase din strainate pe care le-am vizitat in acest an, desi nu are stralucirea Paris-ului si desi nu mi-a dat senzatia de posibil camin ca Mainz-ul, Praga este un oras deosebit de frumos, care iti incanta toate simturile si care te indeamna sa ii descoperi cat mai mult din istorie si traditie, deci trebuie vizitat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu