marți, 7 septembrie 2010

Adevarul pur si simplu

Se spune ca adevarul este unul singur si e absolut. Eu nu cred asta. Cred ca fiecare dintre noi are adevarul lui si el depinde de unghiul din care sunt vazute lucrurile. E adevarat ca exista fapte incontestabile care delimiteaza in linii mari un adevar. Dar exista si nuante – nu exista doar alb si negru, exista intotdeauna si griul sau calea de mijloc sau pur si simplu faptul ca poate nu ne gandim la alta perspectiva pana cand altcineva nu ne arata ca aceasta exista.
Ascultam fapte expuse de o persoana si ii dam dreptate. Ascultam aceleasi fapte spuse de alta persoana, intr-un alt mod, si ii dam si acesteia dreptate. Si e bine sa fie asa pentru ca altfel judecam stramb. Altfel ne grabim sa acuzam sau sa luam decizii fara sa intelegem si sa recunoastem care este de fapt mersul lucrurilor. In general in viata nu cred ca exista o singura dreptate pentru simplul fapt ca orice adevar, al fiecaruia dintre noi, are relevanta lui.
Nu e greu sa spui un adevar, e greu sa il asculti si sa il accepti pe-al celorlalti. Pentru ca, daca nu esti dispus/a sa faci asta, adevarul tau singur pune stapanire pe tine si te orbeste, te face nedrept/nedreapta si te mai face si sa pierzi. Oamenii in general sunt reticenti la adevaruri implacabile, la sentinte pentru ca acestea au tendinta de a le refuza sau de a le anihila dreptul la propriul lor adevar. Fiecare dintre noi trebuie sa avem oportunitatea sa ne spunem adevarul pentru ca, atunci cand vrem sa dam cuiva o sansa, e bine sa plecam de la prezumtia de nevinovatie. Altfel de ce mai cerem cuiva o justificare? Altfel de ce nu aplicam direct pedeapsa sau nu taiem orice forma de comunicare?
Adevarul trebuie spus sub toate formele lui si mai ales trebuie asumat. Adevarul presupune responsabilitate si asta e un cuvant greu. Adevarul presupune deschidere in a recunoaste ca si tu poti, ca oricine poate gresi sau se poate insela. Cum spuneam, nu e usor sa ascultam si mai ales sa auzim un adevar, dar daca vrem sa fim sinceri si onesti inclusiv cu noi insine, cred ca suntem cu totii datori sa o facem pana la capat. Pana la urma nu suntem noi Dumnezeu pe pamant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu