joi, 7 aprilie 2011

Ceva muzica de suflet

Nu toata lumea savureaza muzica clasica. Asa cum nu toata lumea se da in vant dupa muzica populara sau dupa Michael Jackson, oricat de megastar o fi fost el. Mie de exemplu nu imi intra nicicum jazz-ul... nici cu lamaie, nici fara. :) Si adevarul e ca nu e chiar asa la indemana oricui sa il digere. Eu una, recunosc, nu il inteleg.

Fie ca e jazz sau altceva, e pana la urma vorba de o alegere la care fiecare are dreptul. Cred totusi ca, oricat de anti-muzica clasica ai fi, e imposibil sa nu recunosti si sa agreezi macar cateva pasaje. Si imi permit sa fac o lista de sugestii pentru cei care resping acest gen din start cu convingerea ca nu provoaca altceva decat o profunda stare de somn.

1. Din dansurile unguresti ale lui Brahms, cel cu nr. 5 cred ca ar putea fi pe gustul oricui. Si incep cu Brahms pentru ca e preferatul meu... alaturi de Strauss. (Era si o carte parca „Va place Brahms?”... si s-a facut si un film?!?)
2. Marsul Radetzky si Dunarea Albastra... ca tot vorbeam de Strauss, tatal si fiul.
3. 2 minute si un pic – „Les toreadors” din suita nr. 1 din „Carmen” si l-am bifat si pe Georges Bizet
4. Mozart – „Eine kleine Nachtmusik” sau, pe intelesul tuturor „Mica serenada”... 5 minute de Allegro prind foarte bine pentru orice ureche cunoscatoare sau ne.
5. Uvertura din „Wilhelm Tell” – Rossini – e un filmulet bestial pe tema asta, „Mickey Mouse and Friends” si, desi e foarte vechi, e unul din cele mai bune desene animate ever!
6. Verdi si „Libiamo”din „Traviata”... daca tot e muzica de ciocnit! :)
7. „Oda bucuriei” din Simfonia a IX-a lui Beethoven... facand abstractie de pornirile unora de a o face imn.
8. Macar „Primavara” si nu il lasam nici pe Vivaldi trecut cu vederea.
9. „Bolero”-ul lui Ravel mie una mi-a tras atentia de foarte mica.
10. Cand spui Ceaikovski spui „Lacul lebedelor”, dar eu as merge pe Concertul nr. 1 pentru pian.

Si ma opresc la 10 ca sa nu exagerez, dar nu inainte sa va reamintesc de Enescu. Hai ca „Ciocarlia”o stie toata lumea.

Nici n-am muncit mult la lista asta. Si tocmai de-asta ramane deschisa altor sugestii si completari. Si mai ales as fi curioasa de feed-back-ul cuiva care isi acorda jumatate de ora sa faca slalom printre propunerile astea.

Un comentariu:

  1. Subscriu la tot ce este scris mai sus!
    Apropos de jazz nici eu nu prea il diger dar am descoperit uitandu-ma pe Mezzo pe o tipa care imi place mult: Diana Krall.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Diana_Krall

    RăspundețiȘtergere