duminică, 14 aprilie 2013

Thailanda - Piata plutitoare si Tiger Project

A doua zi dupa ce am ajuns in Thailanda, am pornit intr-o calatorie ce a unit 2 obiective turistice pe care doream foarte mult sa le vedem: piata plutitoare si Tiger Project.
Am plecat cu noaptea in cap pentru a ajunge cat mai dimineata la Damnoen Saduak, piata plutitoare situata cam la 100 km de capitala Bangkok.
Am facut insa o prima oprire, ca un bonus, la un lac unde era adusa apa de mare si de unde se obtinea sare. Procesul era foarte simplu si eficient. Pe malul lacului, pe langa saci cu sare puteai gasi si pesti uscati, sarati si conservati ca sa tina cat mai mult.
Unelte pentru sare

La urmatoarea oprire, ni s-a predat o lectie despre cum se face zaharul de palmier. Am vazut fiecare etapa, de la modalitatea prin care localnicii se urca in palmier sa culeaga floarea cea generoasa, la intregul proces manual de prelucrare si am gustat produsul finit. Zaharul de palmier este folosit la scara larga in bucataria thailandeza si da un gust aparte mancarurilor.





Pentru a ajunge la Damnoen Saduak am luat o long tail boat (o barca cu coada lunga care era propulsata de un motor de camioneta). O experienta grozava care ne-a amintit de plimbarile cu barca prin Delta Dunarii, dar plina de culoare locala.

Odata ajunsi pe pontonul principal al pietei, nu am rezistat si am dat iama in bunatati precum clatitele cu cocos sau faimosul durian, regele fructelor thailandeze. Ne-am asezat cuminti la coada pentru a ne urca intr-o barca, de data asta cu vasle, care avea sa ne poarte pe canale cu scopul de a face piata. Este adevarat ca actuala piata plutitoare are un aer turistic si comercial si totusi, inca nu si-a pierdut pe deplin farmecul si functionalitatea initiale. Ce poate fi mai interesant decat sa fii barca langa barca si sa iti cumperi fructe, inghetata sau chiar mancare de la comerciantii plutitori? Traficul nebun din Bangkok este transpus si aici, pe canale. De altfel, de la inceput ti se spune sa nu lasi coatele sa atarne din barca, daca vrei sa le mai ai intregi la final de plimbare.


Barca langa barca

Traffic jam
Am plecat mai departe in calatoria noastra spre provincia Kanchanaburi catre un alt obiectiv pe care doream neaparat sa il vizitam, Tiger Project. Calugari si voluntari din toata lumea incearca sa salveze tigrii asiatici, specie amenintata cu disparitia. Poate ca modalitatea de a intra in contact cu aceste animale pretioase este pur comerciala, dar senzatiile si trairile pe care le incerci cand mangai un pisoi din asta urias sunt fantastice (mai ales pentru un fricos notoriu ca mine). Pentru protectia turistilor adesea neglijenti, se iau foarte multe masuri de precautie, de la obligatia de a nu purta culori precum rosu sau portocaliu, ochelari de soare, sepci, poseta sau rucsac, pana la faptul ca esti dirijat tot timpul de o persoana care lucreaza acolo si pana si fotografiile sunt facute de cineva dintre ai lor. Tigrisorii si ei sunt alesi dintre cei mai blanzi si primesc vizite doar atunci cand sunt la siesta. Prin complex te puteai intalni si cu alte animale mai mult sau mai putin in libertate, precum bivoli, ursi, caprioare, vaci zebu sau porci.
Ma bucur ca am avut ocazia sa facem aceste calatorii in afara capitalei Bangkok pentru ca ne-au oferit experiente cu adevarat deosebite. Am invatat si am trait ceva inedit care ne va trezi mereu amintiri frumoase.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu